Syarikat gergasi Jepun, Toshiba telah menjual saham terakhirnya dalam pembuat komputer peribadi Dynabook.

Ini bermaksud syarikat itu tidak lagi mempunyai kaitan dengan pembuatan PC atau komputer riba.

Sharp membeli 80% bahagian pengkomputeran peribadi Toshiba pada tahun 2018 dengan harga $ 36 juta (£ 27 juta), dan kini telah membeli baki saham, kata Toshiba dalam satu kenyataan.

Komputer riba pertama Toshiba, T1100, dilancarkan pada tahun 1985. Beratnya 4kg (8,8 paun) dan bekerja dengan disket 3.5 inci (8.8cm).

Ia dilancarkan pada mulanya hanya di Eropah dengan sasaran penjualan tahunan 10,000 unit, menurut laman web Muzium Sains Toshiba.

Pada tahun 2011 Toshiba telah menjual lebih dari 17 juta PC tetapi pada tahun 2017 ini telah merosot kepada 1.9 juta, lapor Reuters pada masa itu.

Pada tahun 2016, ia tidak lagi membuat komputer riba pengguna untuk pasaran Eropah, hanya memfokuskan pada perkakasan untuk perniagaan.

Tahun-tahun kebelakangan ini sukar bagi konglomerat: pada tahun 2015, firma tersebut mencatatkan kerugian sepanjang tahun sebanyak $ 318 juta.

Pada tahun yang sama presiden dan naib presidennya mengundurkan diri setelah panel bebas mendapati syarikat itu telah melampaui keuntungannya selama enam tahun sebelumnya.

Pada tahun 2019, ia menghentikan perniagaan nuklearnya NuGen di UK setelah gagal mencari pembeli untuknya.

Permintaan pengguna untuk komputer riba meningkat dalam beberapa bulan terakhir kerana pandemi Coronavirus dan penutupan global, tetapi secara keseluruhan, pasaran komputer peribadi agak sukar sejak beberapa lama, kata penganalisis Marina Koytcheva dari firma CCS Insight.

“Hanya mereka yang berjaya mempertahankan skala dan harga (seperti Lenovo), atau memiliki jenama premium (seperti Apple) yang berjaya di pasaran PC yang tidak dapat dimaafkan, di mana jumlahnya telah menurun selama bertahun-tahun,” katanya.

Kredit: BBC

(2)