KUALA LUMPUR – Sekolah menengah di seluruh negara akhirnya dibuka semula hari ini untuk pelajar yang menduduki peperiksaan awam tahun ini setelah hampir tiga bulan ditutup kerana Covid-19.

Pembukaan semula sekolah adalah penting, terutama untuk pelajar tingkatan lima dan keenam, dan oleh itu persiapan rapi yang dibuat oleh sekolah dan untuk memastikan pematuhan dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan (KKM), serta sekolah membuka semula garis panduan pengurusan.

Pelajar-pelajar ini akan menduduki Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2020, Sijil Vokasional Malaysia (SVM), Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dan peperiksaan yang setaraf dengannya.

Sudah tentu, ada perasaan yang agak bercampur-campur di antara ibu bapa, pelajar dan guru, tetapi dengan keadaan Covid-19 terkawal dengan baik, pembukaan semula sekolah kemungkinan besar berjalan lancar.

Atas sebab yang sama, Kementerian Pendidikan (KPM) juga memutuskan untuk tidak menangguhkan pembukaan semula semua prasekolah dan tadika awam dan swasta yang dijadualkan pada 1 Julai.

Di antara SOP yang dibuka semula sekolah adalah pemeriksaan suhu harian untuk pelajar, guru dan pengunjung sekolah dengan mereka yang mempunyai suhu badan melebihi 37.5 darjah celcius atau tidak akan memasuki kawasan sekolah; dan tidak ada aktiviti kokurikulum luar, sukan dan bersemuka sehingga diberitahu kelak.

Menteri Kanan (Pendidikan) Dr Mohd Radzi Md Jidin, setelah membuat pemeriksaan di beberapa sekolah semalam, mengatakan bahawa dia berpuas hati dengan persiapan yang dibuat oleh semua pihak untuk pembukaan semula sekolah.

Katanya, KPM akan menganalisis keadaan lebih lanjut minggu ini sebelum berbincang dengan KKM dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengenai masa yang paling sesuai untuk membolehkan pelajar lain kembali ke sekolah.

Mengenai situasi Covid-19, Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah semalam mengatakan hanya tiga kes baru yang direkodkan, tanpa kematian, yang memungkinkan jumlah kematian akibat coronavirus di negara ini kekal pada 121.

Apa pun keputusan pemerintah, adalah wajar bagi rakyat Malaysia untuk bersikap optimis bahawa negara ini dengan cepat menghampiri garis penamat untuk melepaskan diri dari wabak Covid-19.

Namun, mereka tidak boleh terlalu berpuas hati seperti yang sekarang ditanggung oleh mereka, yaitu 32.7 juta rakyat Malaysia, untuk mewujudkannya dengan terus mengawal diri dan mengikuti SOP. – Bernama

(4)