Percubaan Vaksin Koronavirus Jerman-China Bermula Di China

BERLIN – Percubaan klinikal pada manusia telah dimulai di China untuk potensi vaksin coronavirus yang dikembangkan oleh kumpulan farmasi Jerman BioNTech dengan syarikat China Fosun Pharma, kata syarikat itu pada hari Rabu (5 Ogos).

Tujuh puluh dua peserta telah menerima dos pertama setelah mendapat persetujuan untuk percubaan fasa 1 dari pihak berkuasa China, BioNTech dan Fosun Pharma dalam satu kenyataan.

Calon vaksin, yang dikenali sebagai BNT162b1, adalah satu daripada empat berdasarkan teknologi mRNA milik BioNTech.

Satu lagi, BNT162b2, sedang dinilai dalam percubaan fasa 3 global yang dilakukan oleh BioNTech dan Pfizer gergasi AS yang bermula pada 27 Jul.

Percubaan fasa 1 di China melibatkan 144 peserta yang akan mendapat dua dos 21 hari.

Mereka yang berumur 18-55 tahun akan menjadi yang pertama mengambil bahagian, diikuti oleh orang yang lebih tua.

Makmal di seluruh dunia berlumba-lumba untuk mencari vaksin untuk mengekang COVID-19, yang telah meragut lebih dari 700,000 nyawa dan meningkatkan pendapatan berjuta-juta orang.

Lebih daripada 200 calon vaksin sedang dikembangkan dengan kira-kira dua lusin pada peringkat ujian klinikal dengan sukarelawan manusia.

Beberapa syarikat China berada di barisan hadapan dalam perlumbaan vaksin global, sementara Rusia mengatakan ia berharap menjadi yang pertama di dunia yang menghasilkan vaksin untuk orang ramai, dengan tarikh sasaran September.

Tetapi ubat-ubatan tersebut mungkin akan menghadapi pemeriksaan yang lebih tinggi memandangkan sistem pengawalseliaan di kedua negara jauh lebih kabur daripada di Barat.

Di atas calon BioNTech / Pfizer, dua vaksin coronavirus Barat yang lain sedang dalam fasa ketiga percubaan: satu yang dihasilkan oleh firma bioteknologi AS Moderna dan Institut Kesihatan Nasional; dan yang lain oleh University of Oxford dan AstraZeneca Britain.

Kredit: Channel News Asia

(0)

Please follow and like us:
, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *