Pelitup Muka Diwajibkan Bermula 1 Ogos

by | Jul 24, 2020 | Berita | 0 comments

KUALA LUMPUR – Memakai pelitup muka akan diwajibkan bagi mereka yang menaiki pengangkutan awam dan di kawasan awam yang sesak mulai 1 Ogos ini kerana pihak berkuasa berusaha untuk memutuskan rangkaian penghantaran Covid-19.

Menteri Pertahanan Kanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, mereka yang tidak mematuhi peraturan baru akan dikenakan denda sehingga RM1,000.

Dia mengatakan trend jangkitan Covid-19 di negara ini nampaknya meningkat, walaupun pada peningkatan minimum.

Kementerian Kesihatan, katanya, telah melaporkan penurunan tingkat kepatuhan oleh individu dan premis perniagaan dengan prosedur operasi standard (SOP), termasuk pada pengangkutan awam seperti kereta api LRT dan KTM.

“Orang tidak memerhatikan jarak sosial atau menggunakan pelitup muka di pengangkutan awam. SOP yang harus dipraktikkan di kawasan awam, terutama di tempat tertutup, juga tidak dipatuhi oleh pihak tertentu.

“Oleh itu, pemerintah telah memutuskan untuk menggunakan pelitup muka yang diwajibkan mulai 1 Ogos pada pengangkutan awam dan kawasan awam yang sesak.

“Orang ramai dibenarkan menggunakan penutup muka kain, tetapi mereka mesti dijahit sesuai dengan spesifikasi Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) untuk pelitup buatan sendiri,” katanya semasa sidang media di sini hari ini.

Ismail Sabri mengatakan keputusan untuk membuat topeng pemakaian wajib dibuat berikutan laporan kelompok baru dan berdasarkan nasihat Kementerian Kesihatan.

Kementerian Kesihatan, katanya, akan mengeluarkan spesifikasi untuk pelitup kain.

Memakai pelitup muka dan jarak sosial, katanya, adalah dua amalan penting yang akan membantu memutuskan rangkaian transmisi Covid-19.

Kredit: NST

(3)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *