Moratorium 3 Bulan Tambahan Untuk Yang Terkesan

PETALING JAYA – Pemerintah telah setuju untuk memperpanjang moratorium pinjaman yang ada selama tiga bulan lagi bagi mereka yang menganggur dan telah menyasarkan bantuan bank untuk individu dan perniagaan kecil yang perlu menyusun semula pinjaman mereka, kata Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Pemanjangan moratorium pinjaman dan bantuan bank yang disasarkan akan memberi manfaat kepada tiga juta orang dan syarikat.

Mereka yang kehilangan pekerjaan tahun ini dan masih menganggur akan dapat memohon perpanjangan moratorium pinjaman dan pelanjutan selanjutnya akan dibuat berdasarkan keperluan.

Moratorium pinjaman, yang merupakan sebahagian dari Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat, akan diperpanjang berdasarkan sasaran dari September hingga Disember tahun ini.

Dalam pengumumannya semalam, Muhyiddin juga mengatakan Kementerian Kewangan dan Bank Negara sepakat bahawa mereka yang mengalami potongan gaji akibat pandemi Covid-19 juga akan dibantu oleh bank dengan bantuan yang disasarkan.

“Bagi individu yang kehilangan pekerjaan pada tahun 2020 dan masih belum bekerja, anda akan menikmati penangguhan moratorium yang disasarkan untuk jangka masa tiga bulan.

“Selepas tiga bulan, bank dapat melanjutkan moratorium bergantung kepada keadaan kewangan individu.

“Bagi mereka yang masih bekerja tetapi dengan gaji mereka berkurang kerana pandemi Covid-19, ansuran bulanan dapat diturunkan seiring dengan pemotongan gaji mereka, bergantung pada jenis pinjaman,” kata Perdana Menteri.

Dia juga mengatakan bahawa bank telah memberikan komitmen mereka untuk membantu individu dan peminjam perusahaan kecil dan sederhana (PKS), baik pemilik perniagaan, penjaja atau bekerja sendiri, yang terkena wabak tersebut.

“Bergantung pada situasi peminjam, bantuan termasuk hanya membayar suku bunga untuk jangka waktu tertentu, memperpanjang keseluruhan tempoh pinjaman untuk menurunkan ansuran bulanan dan bentuk pelepasan lain sehingga peminjam stabil secara finansial,” kata Muhyiddin.

Dia juga mengatakan bahawa untuk pinjaman sewa beli, bank akan menawarkan pilihan pembayaran balik sesuai dengan Hire Purchase Act.

“Tiga juta individu dan perniagaan diharapkan mendapat keuntungan dari perpanjangan moratorium pinjaman dan bantuan bank.

“Peminjam yang layak dapat mengajukan permohonan perpanjangan dari bank dari 7 Ogos dan seterusnya.

“Jika lebih banyak memerlukan bantuan seperti itu, bank-bank telah setuju untuk mempertimbangkan setiap kasus,” kata Muhyiddin.

Pada 1 April, pemerintah melaksanakan moratorium enam bulan yang menguntungkan 7.7 juta peminjam individu dan lebih daripada 243.000 PKS.

Moratorium pinjaman pertama adalah ciri dari pakej pelepasan pertama semasa perintah kawalan pergerakan oleh pemerintah yang menyaksikan aktiviti perniagaan dan pengguna pada dasarnya berhenti, kecuali untuk perkhidmatan penting.

Menurut Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz, tahap awal moratorium pembayaran pinjaman oleh institusi kewangan dianggarkan mencecah RM51.4 bilion pada 6 Julai.

Dia mengatakan bahawa lebih banyak individu dan syarikat telah mula membayar hutang mereka dan telah memilih untuk tidak mengikut moratorium pinjaman.

Pada bulan Julai, 601,000 individu telah mulai membayar hutang mereka sepenuhnya berbanding dengan 331,000 pada bulan April dan 13,000 PKS telah melakukan hal yang sama pada bulan Julai berbanding dengan 5,000 pada bulan April.

Namun, dengan kadar pengangguran meningkat dan beberapa sektor masih terhenti kerana pandemi Covid-19, beberapa pihak telah menyuarakan kebimbangan mereka terhadap kemampuan pembayaran hutang peminjam dan mendesak pemerintah untuk memperpanjang tempoh moratorium pinjaman.

Kredit: The Star

(1)

Please follow and like us:
, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *