Menara Ilham (IB Tower)

by | May 28, 2020 | Mercu Tanda | 0 comments

Menara Ilham (juga dikenali sebagai Menara Ilham Baru, atau disingkat Menara IB) adalah sebuah bangunan pencakar langit yang terletak di Jalan Binjai berhampiran Jalan Ampang yang terkenal di Kuala Lumpur, Malaysia.

Menara ILHAM 60 tingkat dan tingginya 274 meter (899 kaki), Ia siap pada tahun 2015 dan merupakan struktur tertinggi keenam di Malaysia adalah hasil dari proses pencarian bentuk yang luas dan teliti. Exo-skeleton pepenjuru, yang terdiri daripada bingkai konkrit segitiga dan rangka luar, diimbangi dengan kaca elegan di dalam perisai struktur bangunan.

Arkitek Reka Bentuk: SA Architects Sdn Bhd; Foster & Rakan Kongsi
Kontraktor Utama: Daewoo E&C
Fasad: Meinhardt
Pelapisan: Outokumpu
Lif: KONE
Sealant: Sika Services AG

Reka Bentuk

Seni bina Menara ILHAM dengan garis dan bentuknya yang dramatik ditakdirkan untuk menjadi roti bakar kota. Terdiri dari 33 tingkat suite pejabat dan 22 tingkat pangsapuri servis, menambah GFA seluas 1.000.000 kaki persegi.

Fasad

Sistem fasad Menara ILHAM menggunakan kaca pintar berprestasi tinggi, digabungkan dengan peranti teduhan artikulasi untuk tahap keselesaan termal yang optimum.

Bangunan Hijau

Komitmen kami adalah untuk mewujudkan dan mengekalkan standard pengurusan persekitaran yang sangat baik. Bangunan pintar yang memberikan kelestarian jangka panjang dan kesan persekitaran yang minimum, kawalan Bangunan Bersepadu ILHAM Tower mengoptimumkan operasi perniagaan dan meningkatkan kecekapan tenaga. Ciri-ciri hijau dan penjimatan tenaga merangkumi:

 • Kawalan silau siang hari
 • Sensor CO2 berkualiti udara dalaman
 • Pemantauan CO2 tempat letak kereta
 • Kelengkapan lampu penjimatan tenaga & kawalan lampu kumpulan
 • Penuaian air hujan & rawatan air bukan kimia

Ruang Pejabat

Gred A dan ke arah pejabat yang mematuhi MSC yang direka untuk memudahkan kesinambungan dan hubungan. Plat lantai tanpa tiang menyediakan persekitaran yang luas dan membolehkan pelbagai susun atur ruang kerja yang fleksibel – sangat sesuai dengan amalan kerja moden. Lif berkelajuan tinggi khusus memberikan kemudahan pengangkutan menegak dengan masa menunggu kurang dari 28 saat.

Ciri-ciri

 • Gred A dan menuju Bangunan yang Mematuhi MSC
 • Emas Tanda Hijau +
 • Akses kad & keselamatan kawalan pintu pusing untuk lobi pejabat
 • Lobi besar dengan karya seni yang dipaparkan
 • Kemudahan tandas eksekutif & pancuran mandian di setiap tingkat

Ballroom ILHAM

Ballroom kami yang sangat baru, akan datang dan bergaya akan dibuka pada Februari 2020. Ballroom ini akan menjadi Ballroom tertinggi di Kuala Lumpur, yang duduk di Tingkat 38 Menara ILHAM dengan pemandangan 360 kaki langit Kuala Lumpur.

Ciri-ciri

 • Pra fungsi dan kawasan pendaftaran
 • Kapasiti tempat duduk 300 orang dan kemungkinan 150 orang untuk setengah tingkat
 • Makanan: Pilihan makan malam Makanan Melayu, Cina dan Barat
 • Minuman: Mengikut kesesuaian majlis
 • Sistem Kawalan Audio & Bersepadu: Akustik yang sangat baik yang disampaikan melalui pembesar suara BOSE
 • Lampu Sistem Visual & Kesan: Lampu laser pelbagai arah dan mesin jerebu
 • Panggung Tengah dengan dinding LED 4.5m x 2.5m
 • 2 x Pentas sisi dengan dinding LED 3.45m x 2m

Ruang Acara ILHAM

Dengan siling tinggi dan ruang yang luas, ini adalah salah satu tempat acara yang paling dicari di Kuala Lumpur. Ruang Acara ILHAM dibina dalam gaya pedesaan industri, menjadikannya mudah untuk berpakaian untuk semua jenis fungsi. Berukuran kira-kira 280 meter persegi di depan rumah dan 220 meter persegi di belakang rumah, dengan luas lantai hampir 500 meter persegi, Ruang Acara terkenal dengan pelbagai pelanggan, mulai dari rumah fesyen tingkat atas hingga jenama automotif mewah.

Terletak di tingkat bawah Menara ILHAM dengan akses jalan depan, ia adalah ruang yang dirancang dengan teliti untuk menjadikan sesuatu acara itu tidak dapat dilupakan.

Galeri ILHAM

Tingkat 3-5 Menara ILHAM dikhaskan untuk Galeri ILHAM, sebuah galeri seni awam yang komited untuk menyokong pengembangan, pemahaman dan kesenangan seni Malaysia dan kontemporari dalam konteks serantau dan global. Sebagai tempat inspirasi, kami bertujuan untuk menarik kedua-dua pelanggan acara seni dan rangkaian korporat ke bangunan.

Elemen Kuala Lumpur

Element Kuala Lumpur berdiri dengan ketinggian 274 meter di Menara Ilham, salah satu bangunan tertinggi dan paling ikonik di Malaysia, yang direka oleh Foster + Partners yang terkenal di seluruh dunia. Element Hotel mendapat inspirasi dari rasa pembaharuan yang menentukan pengalaman jenama Westin. Lobi hotel di tingkat 40 meluas ke pemandangan panorama langit Kuala Lumpur 360 darjah. Hotel terdiri daripada 252 bilik yang lengkap dari studio hingga 1-3 bilik tidur, bilik mesyuarat, restoran dan bar sepanjang hari. Lantai 39 dirancang dengan konsep “hidup dengan baik” kerana dilengkapi dengan spa, kolam renang di pintu, gim dan bilik latihan.

Element adalah jenama pertama yang menjejakkan kaki di Asia Tenggara. Dibina hijau dari bawah ke atas dan hotel ini mempromosikan amalan mesra alam. Dengan Ampang Park Light Rail Transit (LRT) di depan pintu, anda boleh menjelajahi Menara Berkembar Petronas yang terkenal di dunia yang berjarak kurang dari satu kilometer, atau mengunjungi pusat membeli-belah dan destinasi pelancongan yang popular di Kuala Lumpur. Jika tidak, basikal untuk meminjam di tingkat bawah kami membolehkan anda meneroka bandar dan taman KLCC mengikut kadar anda sendiri.

Maklumat perhubungan

Untuk pertanyaan mengenai Menara ILHAM, sila hubungi kami di:

ILHAM Tower Sdn Bhd
Tingkat 1, Menara ILHAM,
8, Jalan Binjai,
50450 Kuala Lumpur,
Malaysia.

Tel: +603-2181 8626
Mobile: +6012-798 5220 (Emily)
Email: leasing@ilhamtower.com Kredit kepada: http://www.ilhamtower.com/

(336)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *