Kuarantin wajib bagi semua rakyat Malaysia yang memasuki Sarawak

by | Jul 27, 2020 | Berita | 0 comments

KUCHING – Semua rakyat Malaysia yang terbang ke Sarawak dari tempat lain di negara ini wajib menjalani karantina wajib di hotel-hotel yang ditentukan di destinasi terakhir mereka di negeri ini.

Timbalan Ketua Menteri Sarawak, Datuk Douglas Uggah Embas, yang juga ketua Jawatankuasa Pengurusan Bencana negeri, mengatakan syarat itu akan berkuat kuasa dari 1 hingga 14 Ogos.

“Sampel (dari semua memasuki Sarawak) akan dikumpulkan pada hari kedua (dari karantina mereka).

“Mereka hanya akan dibenarkan pulang jika hasil ujian reaksi berantai polimerase (PCR) mereka menunjukkan bahawa mereka negatif terhadap virus,” kata Uggah dalam satu kenyataan, hari ini.

Dia menambah bahawa jawatankuasa itu juga sedang mempertimbangkan untuk melaksanakan langkah-langkah yang lebih ketat berikutan peningkatan kes Covid-19 di negeri ini, terutama di Kuching, selama dua minggu terakhir.

Langkah-langkah itu, kata Uggah, termasuk kawalan pergerakan antara daerah yang lebih ketat dan waktu operasi yang lebih pendek untuk premis perniagaan.

Strategi lain yang dipertimbangkan adalah mengurangkan jumlah penerbangan yang tiba dan berlepas dari Sarawak.

“Semasa mesyuarat khas yang diadakan hari ini, dipengerusikan oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Abang Openg, perkembangan terbaru yang melibatkan kes Covid-19 di Kuching dan Samarahan diperhatikan.

“Oleh itu, beberapa tindakan akan diambil untuk menangkap penyebaran Covid-19 di negeri ini,” tambahnya.

(9)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *