KUALA LUMPUR – Satu lagi kumpulan Covid-19 baru direkodkan di Malaysia hari ini, kata Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah.

Dalam satu kenyataan, Dr Noor Hisham mengatakan kumpulan baru itu melibatkan rumah orang tua di Kluang, Johor.

Dari kelompok baru ini, dia mengatakan 13 kes direkodkan melibatkan 12 rakyat Malaysia dan satu orang Indonesia dan mereka adalah sebahagian daripada 21 kes Covid-19 baru yang dilaporkan di negara ini mulai tengah hari ini.

Katanya, 13 kes ini melibatkan 11 penghuni rumah orang tua, seorang pekerja dan seorang ahli keluarga.

“Kes pertama kelompok adalah kematian, kes kematian 123, yang dilaporkan pada 19 Julai. Selepas kematian itu, kementerian memulakan siasatan dan pengesanan kes aktif.

“Sehingga tengah hari ini, 39 orang telah diperiksa dengan 14 ujian positif, 18 orang didapati negatif dan tujuh masih belum selesai,” katanya, sambil menambah bahawa langkah pencegahan seperti latihan pembasmian kuman telah dilakukan di rumah orang tua.

Pada hari Ahad, tiga kluster Covid-19 baru dikesan terdiri daripada kluster Restoran Kuala Lumpur, kluster Rumah Sepang Kongsi dan Kluster Jeti Kuching di Sarawak.

Dr Noor Hisham juga mengatakan dari 21 kes baru hari ini, enam kes yang diimport sementara jumlah selebihnya adalah penghantaran tempatan.

Kes-kes yang diimport ini, katanya, melibatkan empat rakyat Malaysia dan dua orang bukan rakyat Malaysia yang dibenarkan masuk untuk tujuan kerja.

Tiga dari mereka pulang dari Filipina, dan satu dari India berasal, satu dari Rusia dan satu dari Denmark.

Dr Noor Hisham berkata Malaysia mempunyai 8,800 kes Covid-19 dengan 122 kes aktif.

Katanya, dari kes penularan tempatan, 13 adalah rakyat Malaysia dan dua adalah warga asing.

“Bagi kes yang melibatkan rakyat Malaysia, 12 dari kluster rumah orang tua Kluang dan yang ke-13 adalah pesakit yang telah menjalani pemeriksaan pra-pembedahan dan pesakit tersebut telah dimasukkan ke Hospital Tuanku Ja’afar di Seremban untuk mendapatkan rawatan.

“Dua kes bukan Malaysia yang dilaporkan di Johor melibatkan pemeriksaan pra-pembedahan dan satu lagi dari kluster rumah orang tua Kluang,” katanya.

Dua pesakit telah pulih dari novel coronavirus dan diberhentikan hari ini, menjadikan jumlah pemulihan menjadi 8,555.

Tiga dirawat di unit rawatan intensif dengan satu di ventilator sokongan.

Tidak ada kematian baru yang dilaporkan hari ini, menjadikan angka kematian di 123.

Kredit: NST

(2)