Kemas kini Chrome dapat memperpanjang jangka hayat bateri komputer riba anda sehingga 2 jam

by | Jul 6, 2020 | Aplikasi | 0 comments

Chrome masih mempunyai reputasi sebagai babi bateri, terutama jika Anda cenderung membuka banyak tab, tetapi Google nampaknya siap untuk memperbaikinya. TheWindowsClub memahami bahawa ciri eksperimen di Chrome 86 akan mengurangkan penggunaan tenaga dengan mematikan pemasa dan pelacak JavaScript yang tidak diperlukan ketika tab berada di latar belakang, seperti yang memeriksa kedudukan tatal anda. Penjimatan boleh menjadi signifikan dalam keadaan yang tepat. Dilaporkan, Google menjimatkan masa bateri selama dua jam dalam ujian dengan 36 tab latar belakang dan satu tab latar depan kosong – keadaan yang melampau, pasti, tetapi tidak terlalu tepat.

Keuntungannya tidak begitu dramatik semasa memainkan video YouTube, tetapi ujian yang lebih intensif masih menambah masa tayang sekitar 36 minit.

Ini hanya tersedia sebagai bendera pada awal Chrome 86, kata TWC, walaupun ia akan tersedia untuk semua versi desktop dan mudah alih. Tidak ada jaminan bahawa ia akan siap pada saat versi baru Chrome siap untuk diadopsi secara besar-besaran, dan ada kemungkinan ia dapat dibatalkan. Sekiranya ia dihantar, ia dapat mengatasi keluhan umum di kalangan pengguna komputer riba. Syarikat seperti Apple dan Microsoft selalu menyebut kelebihan bateri berbanding Chrome. Mereka masih boleh mendahului (ujian Google sendiri masih menunjukkan Safari di depan), tetapi jurangnya mungkin cukup kecil sehingga pilihan penyemak imbas anda lebih ditentukan oleh pilihan daripada keperluan.

(1)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *