Firma India memenangi kelulusan untuk menggunakan ubat pada pesakit Covid-19

by | Jul 13, 2020 | Uncategorized | 0 comments

NEW DELHI – Biocon Ltd India telah mendapat persetujuan peraturan untuk ubatnya Itolizumab untuk digunakan pada pesakit yang dijangkiti coronavirus yang menderita gangguan pernafasan sederhana hingga teruk, kata syarikat biofarmasi dalam satu kenyataan pada hari Sabtu.

Ubat ini, yang juga digunakan untuk menyembuhkan psoriasis penyakit kulit, telah dibersihkan oleh Pengendali Dadah Umum India (DCGI) untuk digunakan di India.

“Percubaan kawalan secara rawak menunjukkan bahawa semua pesakit yang dirawat dengan Itolizumab memberi reaksi positif dan pulih,” kata Kiran Mazumdar-Shaw, ketua eksekutif syarikat itu.

Kumpulan kawalan yang tidak menerima Itolizumab sayangnya mengalami kematian, katanya, sambil menambah bahawa ubat “kelas pertama” akan menyelamatkan nyawa dan membantu mengurangkan kadar kematian di India.

Kajian klinikal yang melibatkan ubat itu diawasi dengan teliti ketika negara-negara mencari rawatan untuk penyakit yang telah menjangkiti lebih dari 820,000 orang dan membunuh lebih dari 22,000 di India.

India mencatatkan 27,114 kes coronavirus dalam 24 jam terakhir.

Penghitungan kes koronavirus negara Asia Selatan telah menjadikannya negara dengan wabah terbesar ketiga, hanya di belakang AS dan Brazil yang dijangkiti jangkitan.

DGCI awal bulan ini meluluskan firma farmasi Zydus Cadila untuk memulakan fasa satu dan fasa dua ujian klinikal manusia terhadap vaksin Covid-19.

Itolizumab adalah vaksin kedua yang mendapat persetujuan setelah Covaxin Bharat Biotech yang berpusat di Hyderabad.

(3)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *