Facebook Diboikot Oleh Sony dan Microsoft

by | Jul 7, 2020 | Berita | 0 comments

Boikot Sony dan Microsoft menghentikan pengiklanan sebagai membantah salah maklumat dan kebencian di media sosial Facebook.

Syarikat titan permainan Sony dan Microsoft menghentikan sementara iklan di platform media sosial terbesar di dunia untuk memprotes maklumat yang salah dan ucapan kebencian.

Facebook bukan sekadar platform media sosial. Ini adalah megafon gergasi yang menyiarkan berjuta-juta mesej sehari, dan banyak lagi iklan yang mempengaruhi tabiat membeli pengguna. Ini juga sangat kuat sehingga dapat mempengaruhi pilihan raya presiden Amerika Syarikat dengan iklan dan catatan yang tidak bermaklumat – atau salah maklumat. Facebook juga merupakan tempat pembiakan ucapan kebencian.

Dalam usaha untuk memastikan platform dipertanggungjawabkan dan memaksa perubahan, syarikat-syarikat besar menarik iklan mereka dari Facebook. Sebagai sebahagian daripada kempen #StopHateForProfit baru, jenama seperti Sony, Microsoft, Coca-Cola, Unilever, LEGO, Starbucks, Verizon, Hershey, Honda, KIND, dan Target semuanya telah berhenti beriklan di platform. Ideanya adalah untuk memukul Facebook di mana paling menyakitkan: dompetnya.

“Untuk menyokong kempen #StopHateForProfit, kami telah menghentikan aktiviti Facebook dan Instagram kami secara global, termasuk pengiklanan dan kandungan bukan berbayar, hingga akhir bulan Julai. Kami bersaing untuk bekerja (dan bermain) bersama untuk selamanya,” kata Sony kepada GamesIndustry. biz.

Sumber memberitahu Bloomberg bahawa Microsoft juga menarik iklan di Instagram dan Facebook.

Taktik ini sebenarnya boleh berjaya.

Facebook menghasilkan berbilion dolar setiap suku tahun dari pengiklanan, dan pada Q1’20, ia memperoleh lebih dari $ 17.7 bilion dari iklan di platform global, atau 17% lebih banyak daripada yang diperolehnya tahun sebelumnya. Facebook juga mempunyai 2.6 bilion pengguna aktif bulanan dalam tempoh tersebut, yang semuanya secara tidak langsung menghasilkan wang melalui pendapatan iklan.

Ini lebih tinggi daripada pada tahun 2019, tetapi Facebook memberi amaran kepada pelabur bahawa trend mungkin tidak akan berterusan. Dalam laporan pendapatan Q1’20, Facebook mengatakan permintaan iklan pada bulan Mac 2020 turun dengan ketara dan harga iklan itu sendiri lebih rendah daripada sebelumnya:

“Kami mengalami penurunan yang signifikan dalam permintaan iklan, serta penurunan yang berkaitan dalam harga iklan kami, selama tiga minggu terakhir pada suku pertama 2020. Oleh kerana peningkatan ketidakpastian dalam tinjauan perniagaan kami, kami tidak memberikan panduan pendapatan khusus untuk suku kedua atau tahun penuh 2020, tetapi gambaran prestasi pendapatan pada suku kedua setakat ini. “

Saham Facebook telah menurun hampir 2% atau 5 pp dari paras tertinggi $ 242 pada 23 Jun kepada $ 237 pada 1 Julai.

(2)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *