Bank tidak akan melanjutkan moratorium

by | Jul 21, 2020 | Berita | 0 comments

PETALING JAYA – Peminjam perlu mulai membayar balik pinjaman mereka mulai Oktober dan seterusnya kerana bank tidak akan melanjutkan moratorium pinjaman automatik, kata sumber perbankan.

Namun, sumber industri mengatakan sementara moratorium selimut akan berakhir, bank terbuka untuk membantu peminjam menyusun semula dan menjadualkan semula pinjaman mereka dengan cara yang lebih disasarkan.

“Dianggarkan akan ada tiga juta peminjam yang akan menerima tawaran itu,” kata sumber itu kepada StarBiz.

Sebelumnya, Bank Negara disebut-sebut mengatakan bahawa bank-bank bersedia untuk membantu peminjam dengan cara yang lebih tepat dan telah menghubungi para peminjam untuk menawarkan pelbagai bentuk bantuan pembayaran termasuk pembayaran faedah sahaja, pemanjangan tempoh pinjaman dan pembayaran fleksibel.

Sumber mengatakan bahawa antara sebab moratorium tidak automatik dan menyeluruh adalah kerana bank mahu peminjam mendekati institusi kewangan untuk merundingkan semula pinjaman mereka.

“Bank-bank akan memiliki waktu hingga pertengahan tahun depan untuk menyusun kembali dan menjadwal ulang pinjaman mereka,” kata sumber.

Moratorium enam bulan, yang diumumkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada akhir Mac, berakhir pada 30 September.

Tempoh moratorium pinjaman adalah tempoh peminjam tidak diwajibkan untuk membuat pembayaran hutang bulanan kepada bank.

Ia dimulakan untuk meringankan beban mereka yang langsung terkena dampak wabak tersebut. Ia juga dirancang untuk menyimpan wang tunai dengan isi rumah, memandangkan ketidakpastian pada permulaan pandemi Covid-19.

Moratorium pinjaman adalah ciri dari paket bantuan pertama semasa perintah kawalan pergerakan oleh pemerintah yang menyaksikan aktiviti perniagaan dan pengguna pada dasarnya berhenti, kecuali untuk perkhidmatan penting.

Namun, dengan kadar pengangguran meningkat dan beberapa sektor masih terhenti kerana kejatuhan Covid-19, beberapa pihak prihatin terhadap kemampuan pembayaran hutang peminjam dan mendorong pemerintah untuk memperpanjang moratorium pinjaman selama enam bulan lagi hingga Mac tahun hadapan.

Kadar pengangguran meningkat hingga 5.3% pada bulan Mei daripada 5% pada bulan April. Tahun lalu, kadar pengangguran rata-rata hanya sedikit melebihi 3%.

Ketua Penyelidik MIDF, Imran Yassin Md Yusof (gambar di bawah) menjangkakan bank akan melihat pinjaman tidak berprestasi (NPL) yang lebih tinggi selepas moratorium pinjaman kerana peminjam yang bermasalah mungkin tidak dapat memulakan perkhidmatan pinjaman apabila tempoh tenggang berakhir.

“Namun demikian, kami mengharapkan bank-bank akan mengenali calon peminjam bermasalah dan akan berusaha keras untuk menyusun semula dan menjadwalkan kembali potensi pinjaman bermasalah ini dan ini dapat memoderasi tingkat NPL,” katanya kepada StarBiz.

Bank pusat sebelumnya mengakui bahawa NPL secara semula jadi akan meningkat selepas moratorium.

“Apa yang lebih penting adalah kemampuan bank untuk menyerap dampaknya,” kata Bank Negara sebagai tanggapan terhadap potensi dampak terhadap bank ketika moratorium pinjaman berakhir pada bulan September.

Bank pusat menekankan bahawa kualiti aset pinjaman keseluruhan bank adalah baik, memandangkan piawaian pengunderaitan yang bijak dan amalan pengurusan risiko yang semakin kukuh selama ini.

Di samping itu, penyangga modal dan kecairan yang mencukupi yang dibina selama bertahun-tahun diharapkan dapat membantu bank menguruskan cabaran semasa ini.

“Peminjam diminta untuk mendekati bank mereka lebih awal untuk membincangkan rancangan pembayaran balik yang sesuai berdasarkan keadaan kewangan mereka.

“Peminjam juga dapat mendekati Badan Kaunseling Kredit dan Pengurusan Hutang dan Skim Penyelesaian Hutang Kecil,” tambahnya.

Mengulas mengenai moratorium pinjaman enam bulan yang berlaku pada bulan April, Bank Negara mengatakan langkah tersebut telah memberikan bantuan aliran tunai yang besar kepada perniagaan dan isi rumah.

Ini telah membantu rumah tangga dan perniagaan menghadapi cuaca selama masa penutupan di puncak wabak, yang sebaliknya dapat menyebabkan kegagalan dan “parut kewangan” kepada peminjam yang layak.

Bank pusat mengatakan fokus bergerak ke hadapan adalah bank memberikan bantuan yang lebih disasarkan kepada isi rumah dan perniagaan berdasarkan keadaan dan cabaran kewangan mereka.

“Ini juga penting untuk memastikan bahawa bank dapat menyokong aktiviti pinjaman baru ketika ekonomi mulai pulih dari kesan pandemi,” katanya.

Awal bulan ini, Bank Negara mengurangkan kadar polisi semalaman untuk kali keempat tahun ini sebanyak 25 mata asas kepada 1.75%.

Ini adalah sebahagian daripada inisiatif bank pusat untuk mempercepat pemulihan ekonomi Malaysia melalui kos pinjaman yang lebih murah.

Kredit: The Star

(13)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *