Android 10 Mempunyai Kadar Penggunaan Terpantas Dari Versi Android Yang Lain

by | Jul 10, 2020 | Aplikasi | 0 comments

Google telah lama berjuang mendapatkan pengeluar peranti untuk mengemas kini peranti yang lebih lama ke versi terbaru Android, tetapi syarikat itu hari ini mengumumkan bahawa ia sudah mulai melihat beberapa kejayaan, dengan Android 10 melihat tingkat penggunaan terpantas dari versi Android apa pun.

Menurut Google, Android 10 dipasang pada 100 juta peranti lima bulan setelah dilancarkan pada September 2019 – 28 persen lebih cepat daripada yang diperlukan syarikat untuk mencapai tonggak serupa untuk Android Pie. Google memberi kredit pada tahap penggunaan yang lebih cepat untuk penambahbaikan yang dilakukan syarikat selama ini, seperti Projek Treble Android Oreo dan Mainline Projek Android 10, yang memudahkan syarikat perkakasan membuat kemas kini baru.
Tetapi sementara jumlahnya sangat mengagumkan, siaran Google jelas kehilangan beberapa maklumat penting, seperti peratusan peranti Android yang menjalankan Android 10 – angka yang pasti lebih rendah daripada yang diinginkan oleh Google. Sebenarnya, Google secara efektif telah menghentikan penerbitan peratusan pemecahan di mana peranti Android yang menjalankan versi Android sepenuhnya, berikutan pengumuman serupa pada bulan Ogos yang lalu yang melihat kembali kadar penggunaan Android 9 Pie. (Pada waktu itu, Android Pie telah dipasang pada 22,6 persen perangkat Android menjelang peluncuran Android 10.)

Angka-angka itu juga pucat dibandingkan dengan Apple, yang kini memiliki 81 persen dari semua peranti iOS pada iOS 13 terbaru, kelebihan yang dibantu oleh hampir keseluruhan kawalan Apple terhadap perkakasan dan perisian, bersama dengan peranti yang jauh lebih sedikit yang perlu disokong oleh Apple berbanding sejumlah telefon bimbit Android.

Namun, Google mencapai kemajuan yang baik, dan mudah-mudahan berjaya meneruskan tren dengan Android 11 ketika dilancarkan pada akhir tahun ini.

Kredit: theverge.com

(15)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *