PUTRAJAYA – Rakyat Malaysia akan dibenarkan untuk mengatur dan menghadiri acara sosial, termasuk majlis perkahwinan, majlis pertunangan, perjumpaan perjumpaan dan acara keagamaan mulai 1 Julai.

Bagaimanapun, Menteri Kanan Keselamatan Ismail Sabri Yaakob mengatakan prosedur operasi standard (SOP) seperti jumlah maksimum kehadiran 250 orang, jarak sosial dan pendaftaran tetamu mesti diikuti oleh mereka yang merancang untuk mengadakan perjumpaan sosial.

“Kami telah memutuskan untuk menetapkan batasan berapa lama acara ini dapat diadakan, yaitu antara tiga hingga lima jam. Kami percaya masa yang diberikan sudah cukup untuk menjadi tuan rumah acara,” katanya dalam taklimat regulernya pada hari Rabu (24 Juni).

Datuk Seri Ismail Sabri berkata, makanan boleh disajikan dengan gaya bufet dengan syarat terdapat pelayan untuk menguruskan makanan, dan bukannya para tetamu yang mengambil makanan itu sendiri.

Tetamu mesti memeriksa suhu mereka sebelum memasuki tempat acara dan mendaftar melalui aplikasi jejak kenalan MySejahtera atau mencatat kehadiran secara manual.

“Mereka yang mempunyai gejala seperti batuk dan selesema disarankan untuk tidak menghadiri perjumpaan sosial dan lebih baik jika setiap orang yang hadir memakai topeng muka,” katanya.

Ismail Sabri berkata, walaupun acara sosial sekarang akan dibenarkan, penganjur tidak boleh mengadakan acara sekiranya mereka merasakan bahawa mereka tidak dapat mengawal orang ramai dan memastikan jarak sosial di antara para tetamu.

“Ingatlah bahawa polis sedang memantau dan memeriksa untuk memastikan SOP dipatuhi. Sekiranya anda tidak dapat memastikan bahawa anda dapat menangani orang ramai, maka yang terbaik adalah tidak menganjurkan acara sosial,” katanya.

Dia mengatakan pemerintah perlahan-lahan melonggarkan peraturan yang diberlakukan untuk mengekang penyebaran coronavirus tetapi menunjukkan bahawa ini perlu dilakukan secara bertahap.

(0)