Overclocking(OC) oleh K|ngp|n

by | Nov 10, 2012 | Teknologi | 0 comments

Okay sekarang ini Areel nak sembang sikit pasal Overclocking(OC), sesiapa yang geek pasal komputer atau gamers terma OC ni mestilah wajib kena tahu, faham dan kenalah applykan pada PC anda hehe tapi takdelah nak apply macam otai sorang kita ni iaitu K|ngp|n. Beliau ialah otai OC di peringkat antarabangsa dan selalu berada dalam top ten 3Dmark 11 benchmarks yang digunakan untuk mengira markah OC pada perkakas PC.

Sini Areel ada ambil kat laman web Wikipedia maksud tentang OC ni dalam Bahasa Inggeris:

Overclocking is the process of making a computer or component operate faster than the clock frequency specified by the manufacturer by modifying system parameters. One of the most important techniques is running at a higher clock rate (more clock cycles per second; hence the name “overclocking”), but other parameters, such as CPU multiplier and memory timings, can also be changed and would be considered to be overclocking. Operating voltages may also be changed (increased), which can increase the speed at which operation remains stable. Most overclocking techniques increase power consumption, generating more heat, which must be dispersed if the chip is to remain operational.

OC juga boleh dikategorikan sebagai sukan moden zaman sekarang dan ianya di iktiraf di peringkat antarabangsa dengan kedudukan teratas menjadi rebutan setiap Overclockers dengan itu mereka terpaksa berusaha lebih keras untuk mengekalkan diri mereka di dalam tempat teratas.

Pihak EVGA dan K|ngp|n telah bekerja sama dalam projek EVGA 3D Eclipse untuk menjadikan produk mereka dan K|ngp|n berjaya berada di tangga no 1 benchmarks tersebut, korang boleh tengok video di bawah ini  beliau menggunakan penyejuk cecair nitrogen memang sangat kool dan sejuk, dan korang boleh tengok sekarang siapakah yang berada di tangga teratas sekarang di sini.

Kredit pada: Videocardz.com

 

(900)

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *